Min første post om Web 2.0

27. October 2005

One of the big reasons I don’t buy things is because as a futurist I see what they’re going to do in the next few years.
— Pearson

Jeg havde egentlig lovet en trofast læser, at denne uge ville handle om politik, men det gør det jo så ofte. Så hvorfor ikke tale om noget andet “” alt andet lige, er Louise Frevert vel også i næste uge klar til at give et frisk pust over landet og dermed mig noget at skrive om…

Jeg fandt for ca. fire sekunder siden (i webtid, svarende til 2 timer i normaltid) ud af, at hvis man bruger Google earth (og det gør man jo, for man er jo med på noderne), kan man lave short cuts til steder og dernæst eksportere dem.

Eksempel tak…

Sjov, men overordentlig overflødig detalje. Hvis man ikke lige har installeret Google Earth, kan man se et still, men det er uden animation og den slags, så det er ikke helt lige så agtigt på den der fede måde…

Og så var det jo jeg kom til at tænke…

Jeg har de sidste par måneder spekuleret over om det ikke snart var tid til at lave den ganske lille hjemmeside bare en anelse mere udspekuleret “” velvidende at mine stamlæsere måske ikke er de allermest teknikfascinerede og nok i virkeligheden lever i ubekymret uvidenhed om hvad den lige er kodet i. Og så er det jo at spørgsmålet rejser sig: Hvorfor så lige ændre på noget?

Tja… på mit arbejde er jeg med til at designe et system som skal være klar inden for et par måneder. Men det skal jo helst være bare en anelse slidstærkt og til at bygge videre på.

Det gør at vi diskuterer nogle ting, der måske er inderligt ligegyldige for såkaldt normale brugere her og nu (ordet såkaldt er inkluderet fordi jeg ikke helt stoler på ting der bliver kaldt normale eller påberåber sig retten til at være det). Men vi skal jo af gode grunde tvinge brugerne i en bestemt retning (hvilket jo på et eller andet plan er det design handler om), så de i længden får mest muligt gavn af vores system.

Nogle af de ting, vi beslutter har selvfølgelig meget med teknik at gøre (noget med kuber, Ajax, MS SQL 2005, C#, .NET 2.0, API, web 2.0, for at nævne et par oplagte og for de fleste ganske uforstålige kandidater), men når dagen er omme drejer det sig jo om selve brugeroplevelsen: Hvad hjælper det, at vi har alle gode ting i verden samlet, hvis folk ikke kan finde ud af at bruge vores program?

Og derfor bliver vi jo også nødt til at vide, hvad normale mennesker bruger af teknik for tiden.

I den henseende er fx iPod interessant, da den om noget er en gadget der er blevet hvermandseje. At der godt nok sker nogle lidt mærkelige spring i ny og næ er så også lidt sjovt, men det kan nu også være fordi folk har lidt kort teknisk hukommelse. For nyligt holdt firmaet Rio op med at lave MP3-afspillere, hvilket er hvad det nu er. Det interessante er, at de en del steder blev kaldt for en iPod-killer. Det er da også fint nok, hvis det ikke lige var fordi Rio (i hvert fald så vidt jeg husker) var de første der lancerede en mobil MP3-afspiller i “™97 eller deromkring. Den var bare ret nørdet og grim. iPod derimod kan alle forstå og forholde sig til.

Jeg cykler gladeligt rundt i ting der på en gang er kendt af webnørder, men stadig lidt langt væk fra andre mennesker. Nogle af de ting jeg har kastet mig over er RSS-feeds, blogs, pod-casts og den slags. Og de fleste har jo nok efterhånden hørt om den slags, også selvom de ikke selv lige bruger det. Men tro mig, om et halvt år vil de fleste undre sig over, hvordan de nogensinde har levet uden.

Nogle af de ting jeg ser på er, alt alt alt for nørdede, men meningen med galskaben er at få trivielle opgaver overflødiggjort. Fx har en af mine gode venner for nyligt fået en hjemmeside, der tog ca. 2 minutter (og det er ikke løgn) at sætte op. Til gengæld er den mere smart end min, som jeg har kodet på i … det skal vi ikke ind på her. Jeg tror ikke jeg fornærmer nogen ved at sige, at Mads ikke hører til blandt de allermest tekniske i verden (ok, han har en nyere mobil end mig), men ved hjælp af en blanding af alle de smarte ting, jeg sidder og kigger på til hverdag, kan han nu selv redigere sin hjemmeside uden af involvere mere eller elendige wysiwyg-programmer.

Og så gør det jo ikke så meget at en af mine nye kolleger har udtalt, man ikke skulle tro det kunne blive vinter, så meget varm luft vi lukker ud 🙂

Ugens alias: Jeg ligner stadig ikke Søren Pind!!!

3 kommentarer til “Min første post om Web 2.0”

 1. pelle mener:

  Svar på vej
  Hej Jannic og som altid tak for input.

  Jeg gik faktisk i gang med et svar i fredags, men fik rodet mig ud i en alt for lang bisætning.

  Jeg prøver igen senere i dag 🙂

 2. pelle mener:

  Totalt web 2.0
  Så prøver jeg igen.

  Men med teknik er det jo lidt op og ned. Selvfølgelig er iPod en ordentlig gang god markedsføring og hype. Men det er også blevet uendeligt meget lettere. Før i tiden kunne det sgu være noget af en pestilens at skulle bøvle med installationer, drivere og alt muligt andet gøgl. Jeg gider som person da ikke bøvle med alt muligt koks – det skal virke.

  Jeg har i to år overvejet om jeg ikke snart skulle lave et rss-feed, men syntes at det var for bøvlet. Nu kan man lave det helt automatisk, hvilket da er noget af et fremskridt. At bruge fx wordpress er efterhånden ligeså let som at bruge word (hvilket i sig selv er noget lettere nu, end det var med WP 5.1, oh rædsel).

  Med andre ord bliver selv avanceret teknik til at bruge for ikke-nørder, og det er da rart. pod-casting er vel i sig selv ikke revolutionerende rent teknisk, men nu kan alle finde ud af at bruge det og tak for det 🙂

 3. Jannic mener:

  iPod og teknik
  Jamen Pelle. Du kalder ligefrem en iPod for – noget man kan forholde sig til – hvermandseje osv. osv. Men, teknik, det mener du ikke vi kan forstå?

  Hvordan pokker kan størstedelen af danmarks befolkning så beherske en helt almindelig computer? Nå, ja, Microsoft, Novell, og Apple vil nok mene at de er ikke fokusere på teknik men i stedet på brugervenlighed… men, når alt kommer til alt er de vist det man kalder meget få milimeter væk fra teknikken.

  Nå, men det jeg vil sige, er at, jo, vi elsker teknik også for teknikkens skyld – selvom vi egentlig ikke vil være det ved. Vi bliver da i hvert fald ved med at bruge en computer….

  Men en iPod er noget helt andet… det er markedsføring!

  /Jannic

Hvad mener du om det?

Du skal være logget ind for at kommentere.