Om midler og redskaber

29. March 2006

Jeg har for nyligt fået installeret bredbånd fra Dansk Bredbånd. Det er lidt af et prestigeprojekt for mig i foreningen – jeg har været med i gruppen der har besluttet, talt med udbydere, gennemført, stået for kontakt, etc.

Derfor er kravene høje: Det skal virke… (Strengt taget er del vel ikke et højt krav, men vi taler telefoni, internet og digitalt tv – noget af en omgang)

Det har det også gjort indtil sidste onsdag. Der virkede det lige pludselig ikke længere. Nå, jeg ringer til support og får fat i en flink mand. Vi tjekker min ip, avav, den er gal. Vi lader mit ip time ud (tyve minutter), jeg genstarter, øvøv, det hjælper ikke.

Nå dada… Plan b. Mange ting bliver prøvet indtil support beder slå min firewall fra. “A what?!? Af samtlige ting…, det der går da ikke, hvad med sikkerheden”, tænker jeg. Nå jamen, i videnskabens tjeneste… Rent faktisk virker det, og jeg prøver så at tænde min firewall igen.

Alt er i skønneste orden.

Enter ip-telefoni
Så kommer den dag (otte uger senere end planlagt, men lad nu det ligge) hvor mit telefonnummer bliver porteret fra Tele2 til DB. Da jeg tirsdag skulle logge på mit hjemmenetværk, virker intet. Jeg får at vide, at for eftertiden skal alt køre gennem den nye box. Smart, tænker jeg.

Bortset fra at intet virker. Vi lader mit ip lave et time out, denne gang på fyrre minutter. Og det er ikke noget jeg bare finder på; jeg ringede op efter 32 minutter, der var det ikke gået igennem endnu. I stedet ringede den flinke supporter fra DB op, da den var timet ud.

Enter søforklaring
Jeg får nu at vide at min Apple Airport Extreme er en router og ikke et access point. Eller er det omvendt? Uanset hvad, vil det kun komme til at virke hvis jeg får et fast ip-nummer (noget med IpV4, ip range og meget andet sjov). Jeg må ikke få noget fast ip af DB (og hvad skal jeg egentlig også med det?), så lige nu har jeg åbenbart netadgang indtil en eller anden kommer til at nulstille deres system.

Hvorfor – fordi mit hardware er fra Apple? Jeg gad godt vide hvad folk ville sige, hvis Elgiganten besvarede spørgsmål på denne måde “Jamen dit gaskomfur kan jo ikke virke så længe du har et køleskab fra Siemens”?

Fik jeg nævnt at min telefon stadig ikke virker? (edit torsdag: den virker nu)

7 kommentarer til “Om midler og redskaber”

 1. Nicolai mener:

  Ganske betryggende, idet vi har valgt samme udbyder i vores forening, og jeg også er sneet inde med en gammel sur mac…

 2. pelle mener:

  Jamen balladen er endnu værre: Min mac er ikke engang en mac, det er en Apple – det jeg har er ikke en computer men noget så banalt som et trådløst netværk.

  Jeg skal dog tale med dem mandag kl. 12, så tager vi den derfra. Update følger.

 3. Jannic mener:

  Hey, Det AP (det er faktisk et AP), kan godt fungere som et helt almindelig AP. Den kan også agere router men behøver det ikke.

  Kan virke med både dynamisk og statisk ip-adresse. Du kender nummeret 🙂

  /Jannic

 4. pelle mener:

  Tak for tilbuddet. Dog har jeg aftalt med DB’s support – som er meget velfungerende – at vi ordner det i morgen.

  Men som sædvanlig er vi ude i tekniske bagateller – AP, router, fikumdik… Få det nu bare til at virke 🙂

 5. Jannic mener:

  Jeg kan ikke være mere enig. Havde forresten forleden en snak omkring hvad det er som gør Apple som speciel, som de nu er.

  Hvorfor kan OS X fx ikke afvikles nemt på andre maskiner end dem fra Apple (og jo, det kan lade sig gøre, men det er ikke understøttet fra Apple). Hvorfor kan deres OS X ikke afvikles som tynde klienter? Hvorfor kan deres ….

  Vi kom frem til: Grunden til at tingene virker i OS X, dvs. Apples maskiner, er fordi Apple har den stramme styring.

  De bestemmer, hvad der skal udgives både af hardware og software. De kan sikre, at de små tandhjul altid kan køre smertefrit.

  Deri ligger forskellen på Apple og PC verden. PC verden er der ingen stramstyring – kun tekniske akronymer.

  /Jannic

 6. pelle mener:

  Det viste sig, at mit problem udsprang af, at support-fætteren anså Airporten for at være en mac (dvs. computer) i stedet for at være det den nu er. Med andre ord den kortslutning mange af mine it-ukyndige venner laver, når de tror at Office er Windows og omvendt 🙂

  Men fordelen og ulempen ved både Apple og pc-fabrikanten er topstyring vs. alt kan lade sig gøre-approach. Det smarte ved en pc kan være at man kan tilslutte alt – til gengæld bliver alt syltet til med gamle porte og bedage teknologi, fordi man gerne vil kunne bruge sit lydkort fra 1998.

  Det fede ved en mac er, at når en ting er tilsluttet så virker den – hvis altså Steve Jobs vil det sådan.

 7. Blogbrok ∞ » Airport extreme revisited mener:

  […] Jeg har på et tidspunkt skrevet om nogle problemer med en Airport Extreme. Jeg har fundet ud af, at problemer drejede sig en af de magiske jeg-er-godt-skjult-men-jeg-får-alt -til-at-virke-knapper. […]

Hvad mener du om det?

Du skal være logget ind for at kommentere.