Ja hvorfor mon…

6. March 2007

Vores nye familieminister, Carina Christensen, ser gerne at vi danskere får nogle flere børn. Rent teknisk har hun jo også ret i, at Danmark som sådan vil uddø i løbet af et par generationer, hvis fødselsraten forbliver hvor den har været det sidste lange stykke tid – på 1,8.

Hun vil gerne have undersøgt, hvad der holder folk tilbage. To af de mere oplagte ting kommer her:

 1. Det er svært at være mere end et karrieremenneske m/k i en familie og samtidig have børn. Hvis man dog vil opretholde en normal levestandard, skal begge være på arbejdesmarkedet.
 2. Modsat Sverige har man i DK kun barns første sygedag (selvom min flinke kollega Lone har opfundet kategorien “barns første halve sygedag”, en dag Tekla havde problemer).

Og nå ja: Familieministeren er 34 år og er selv hverken gravid eller har børn (DR). Hvis hun sender et entydigt signal, synes jeg ikke det er specielt tillidsvækkende et af slagsen!

10 kommentarer til “Ja hvorfor mon…”

 1. Nicolai mener:

  Ja, den var sjov den!

  Vi kan dog i det mindste glæde os over, at fødselsraten er højere her end i de fleste andre europæiske lande, så vi bliver vel et af de sidste lande i Europa, der dør ud, eller regner jeg forkert?

 2. pelle mener:

  Jeg tror du regner forkert – der er som udgangspunkt væsentligt flere italienere (58 mio), så selvom de nærmest bliver halveret per generation (raten er vist 1,1 for tiden) vil det stadig tage fire generationer (100 år) at nå ned på vores nuværende tal.

  For hvert generation ryger der lidt af vores befolkning, så det ser stadig sort ud.

 3. Nicolai mener:

  Det tænkte jeg også først, men er du sikker på det? Hvis Italien på hver halvering mister 26,5 million, mens vi kun mister 2,7, så er det vel alligevel dem, der løber tør først, hvis altså deres halveringer sker hurtigere end vores? Jeg er stadig ikke sikker på, jeg har ret, men tænk lige over det…

 4. Nicolai mener:

  Det er selvfølgelig kun på den første halvering vi mister så meget, men Italien vil alligevel altid miste mere end os på en halvering, indtil de har “indhentet” os.

  Det er fantastisk, når “sådan nogle som os” diskuterer matematik…

 5. Ursuppen » Blog Archive » Læser du med nu, Carina Christensen? mener:

  […] Læs mere hos Jarl, Eigil, Uno Brix, rygter.dk, Bente, Hafnia, Camilla, Hodja, Sabine, Blogbrok og i […]

 6. pelle mener:

  Du har ret i at raten er med os. Jeg tror dog ikke de fleste geografer ville gå med til fremskrivninger der går mere end højst 40 år frem i tiden.

  Hvis man kunne fremskrive på den måde, ville Putins efterfølgere nok også blive lidt skuffede – befolkningstallet falder vist med en million om året og fødselsraten er 1,2. Det er ikke alt for positivt.

 7. Nicolai mener:

  Ja, i praksis kan det godt være, at vi på et hurtigere tidpunkt end Italien kommer ned i et tal, hvor det er tvivlsomt om befolkningen kunne føres videre uden større handicaps, men matematisk tror jeg, jeg har ret?

  Og nu var det jo dig selv, der sagde, at racen teknisk set ville uddø om så og så mange generationer…

 8. pelle mener:

  Matematisk set har du selvfølgelig ret. Italien falder med en langt mere drastisk kvotient end Danmark.

  Så vidt jeg husker fra gymnasiet (nu havde jeg godt nok en exceptionelt elendig lærer (Peter Amsted var navnet) men det var vist noget med, at man siger at vækstraten er
  (antallet af (fødsler + indvandring – dødsfald – udvandring)/ befolkningstallet.

  Her står vi så (selvsagt) bedre end italienerne. Hvis man ser på vores reelle tilvækst er den (2006-tal):
  IT: 0,04
  DK: 0,33

  Desværre må vi jo nok indse, at det er anden tilgang end naturlige fødsler der står for væksten.

 9. Mads mener:

  Matematik harmonerer ikke altid med virkeligheden – tænk bare på Zenons gode, gamle paradoks om Achilleus og skildpadden. Erstat førstnævnte med Italien og padden med DK. Så får Nicolai ret…

 10. Nicolai mener:

  Og nu vil lægerne gud hjælpe mig nøjes med at lægge et æg ad gangen op i de ufrivilligt barnløse kvinder i stedet for to for at undgå tvillinger med den begrundelse, at mennesker ikke er kaniner. Det får vi jo ikke lige frem flere børn af…

Hvad mener du om det?

XHTML: Du kan bruge flg. html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>