Når det kommer til det der med det der Google får jeg tit de mere eller mindre opfindsomme spørgsmål fra venner og bekendte. Eftersom jeg hader at gentage mig selv alt for ofte, kommer her lidt om søgemaskiner. Den første del omhandler udelukkende hvordan Google fungerer. Når jeg bruger Google som eksempel er det fordi den trækker mest trafik og opmærksom lige for tiden. Markedet for lokale, brugbare(!) søgemaskiner er til at overse.

Sagt helt firkantet er Google en ganske ok søgemaskine der kan bruges til mange ting.

For at blive i det firkantede fungerer Google ved hjælp af links og tekst. Helt så simpelt er det selvsagt ikke og derfor findes der nu en branche, der beskæftiger sig med søgemaskineoptimering (eller Search Engine Optimisation som hedder på et hyppigt brugt fremmedsprog).

Kort fortalt ser et link mere eller mindre således ud på teknistisk: <link>DR</link>

Det fortolker Google helt fornuftigt som “der står noget om “DR” på den side, der linkes til”. Eftersom jeg linker fra min exceptionelt fede blog til den anden side, må den side jo være endnu mere relevant for folk der vil vide noget om DR.

Hvis jeg nu skriver <link>DR’s forside med mange nyheder</link> vil Google nu vide, at hvis man skal skal finde noget om DR’s forside og nyheder, skal man følge linket.

Så langt så godt…

Når Googles lille søgerobot går ind på DR’s forside vil den så gøre to ting:

  1. Begynde at læse siden igennem for tekst
  2. Gennemgå alle links på DR’s website – internt på sitet og til andre sites.

Hvis man nu planlægger at lave et website skal man derfor sørge for to ting: links og relevant tekst.

Mange folk der laver et site er tilfredse hvis bare Google finder det, når man søger på firmanavnet. Hvilket også er fint, hvis man går ud fra at folk kender det. Den triste nyhed er, at det gør folk ikke. “Normale mennesker” søger ikke på “casanova furniture”, men ordet sofabord.

For at opsummere: Det er alfa og omega at der er links til dit site og at der er tekst.

2 kommentarer til “Søgemaskineoptimering for begyndere – del I”

  1. Jannic mener:

    … og de (indgående)links der er til din side, må meget gerne være fra sider, som selv har gode beskrivende links til dig… og så går vi i ring…

  2. pelle mener:

    Et link kan – med mindre man er George Bush – sjældent være af det onde…

Hvad mener du om det?

XHTML: Du kan bruge flg. html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>